Muljeid koolitusel pani kirja haridus- ja noorteameti projektijuht Anna Silem.
Harno koostöös Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ja Ukraina partneritega korraldasid 2–19 augustis täiendkoolitusi Ukraina kutseõppeasutuste koka õppekava kutseõpetajatele. 51 kutseõpetajat erinevatest Ukraina piirkondadest omandasid kaasaegseid teadmisi ja tehnikaid toiduhügieenis ning tervisliku ja eritoitumise teemal. Koolitus aitab kaasa uuele haridusreformile, mille raames loodi uued nõuded toitlustamisele õppeasutustes.
Koolituse viis läbi üks Eesti tunnustatumaid tervisliku ja eritoitumise spetsialiste toitumisterapeut Maire Vesingi, kes õpetab ka Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis. Osalejad said sammuti võimaluse õppida koolitajaks, selleks, et edastada enda teadmisi teistele kolleegidele ja õppeasutuste kokkadele. Ukraina partnerid andsid ülevaate uuest seadusandlusest, mis puudutab õppeasutuste toitlustamist.
“Eesti kolleegide info oli eriti kasulik, sest eridieedil olevate laste toitlustamise probleem on väga levinud ja aktuaalne. Huvitav oli tutvuda Euroopa standarditele vastavate hügieeninormide ja -nõuetega ning võrrelda neid Ukrainas kasutuselevõetutega. Kasulik oli ka informatsioon laktoosi-, gluteenivaba dieedi ja diabeetikute menüüde koostamise kohta,” ütles üks Volõõnia oblasti osalejatest.
Koolitus oli korraldatud EL programmi “Better Skills for Modern Ukraine” (EU4Skills). Koolituse õppekava valmis koostöös Ukraina Haridusministeeriumi, Volõõnia oblasti valitsuse, Harno spetsialistide ning Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli õpetajatega. Eesti eksperdid viisid läbi teoreetilise osa koolitusest veebi vahendusel. Praktiline osa toimus Lvivi hotelliturismi ja restoraniteeninduse kolledž.
Projekti finantseerib Euroopa Liit ja 4 liikmesriiki: Saksamaa, Poola, Soome ja Eesti. Eesti projekti kaasrahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.